vrijdag 17 juli 2015

Afspreken = afzeggen

Het valt me de laatste tijd op dat er zo vaak afspraken worden afgezegd, veranderd, verzet, noem maar op.

Artsen en ziekenhuizen hebben er een handje van, maar evengoed scholen, en evengoed mensen uit de buurt. Het wordt met steeds groter gemak gedaan, lijkt het wel.
Dat dat vaak behoorlijk consequenties heeft, in veel wijdere kring dan de afspraak met die ene persoon, daar wordt nauwelijks bij stil gestaan.
Vaak heb je zelf al vanalles moeten regelen, opzijschuiven, plaats in je werk- en persoonlijke agenda s gemaakt..... en hup, hup, ..... daar komt het al:
snel telefoontje, of nog sneller: appje of sms:
Het hoeft niet meer hoor, Het gaat niet door hoor, We gaan het anders doen, We komen niet, Ik kan niet, en het allerergste ( vind ik dan) Een brief !!! van het ziekenhuis: uw afspraak is verzet van dan naar dan, van die dag naar die dag, van die tijd naar die tijd. Geen overleg, geen vraag of je dan kunt komen, geen excuus, je past je maar aan! En als ze de afspraak in deze tijd per brief verzetten, dan kan het nooit om een spoedgeval gaan, heb ik zojuist bedacht!


Ik heb mezelf lang geleden toen ik pas begon met werken, aangewend om gewoon de eerste afspraak de voorrang te geven. Eerst komt, eerst maalt. Het is duidelijk en helder en tijd- en ergernisbesparend!
Of is dat ondertussen ouderwets geworden?
Dat in deze nieuwe snelle tijd nieuwe afspraken belangrijker zijn dan reeds gemaakte?!

Of ligt het gewoon aan de taal?
Aan de woordkeuze en betekenis van af-spreken en af-zeggen?
"Spreken"  en "iets zeggen" betekent uiteindelijk allebei " praten".
Af-spreken en af-zeggen is dus allebei  "af-praten". Betekent dus hetzelfde, Haha.3 opmerkingen:

KnutzEls zei

Ik vind het ook nogal onbeleefd om een afspraak te verzetten. Zelfs als het heel goede bekenden zijn en er onderling wel een potje gebroken kan worden. Het is toch wie het eerst komt, het eerst maalt.
De afspraken met ziekenhuizen zijn helemaal verschrikkelijk. Soms wordt een afspraak al een jaar van te voren gemaakt, in combinatie met een andere handeling. En dan moet ineens alles verzet worden. Soms meerdere keren zelfs en dat is echt balen...

Jeanne zei

Zo is dat!
Wat leuk dat je er weer bent, Els!

Marloes Kreatief zei

Ben het helemaal met je eens ,afspraak is afspraak ......