vrijdag 12 oktober 2018

"Zelfde deur - 20 jaar later"

Voor de tweede keer kwam ik op donderdagavond al zappend bij VRT Eén terecht en bleef hangen bij het programma "Zelfde deur - 20 jaar later". 
In dat programma gaat Martin Heylen, die 20 jaar geleden voor de Vlaamse "Man bijt hond" mensen bij hun thuis interviewde, op zoek naar diezelfde mensen en bespreekt met hen de afgelopen 20 jaar. 
Presentator Martin Heylen (foto via Google)
Je ziet zijn zoektocht naar de oude adressen, zijn interviews met de buren of de mensen in de  straat, zijn twijfels, opluchting en vreugde als hij eindelijk bij de juiste mensen is aanbeland. 
Dat op zich is al spannend. 
Martin Heylen is als presentator authentiek zichzelf en voor de kijker heel dichtbij. 
Dan zie je fragmenten uit de uitzendingen van 20 jaar geleden, hoe de mensen toen waren, met wie ze leefden, hoe het met ze ging.
En even later zie je ze teruggevonden in deze tijd, 20 jaar ouder, vaak wat dikker, doorleefder, gelukkiger of juist verdrietiger dan toen.
Ook deze mensen zijn zo echt, zo puur en nabij dat het lijkt alsof je zélf met ze zit te praten. Die Martin vraagt ook precies wat je wil weten en geeft de goede reacties.
Mijn hart ging gisteravond vooral uit naar de vroegere operazangeres, die met haar man de liefde voor Rusland deelde, met hem samen in de Vlaamse Opera schitterde, maar die nu, nu haar man is overleden,  alleen woont en het - met hulp weliswaar - moet zien te redden met alle gemis en alle ouderdomskwalen die ze heeft. 
Maar álle verhalen raken je. 
Omdat ze zo menselijk en echt zijn.
Misschien komt het door dat Vlaamse taaltje, en omdat de dorpen en stadjes voor mij letterlijk niet ver weg zijn.
Of omdat ik zelf nu ook 20 jaar ouder ben en terug kan kijken op 20 roerige jaren.
Dus: ook al is het voor jullie misschien wat verder van je weg: 
Klik toch maar even op onderstaande link.

https://www.een.be/zelfde-deur-20-jaar-later/plots-zijn-ze-weg

Elke donderdag om 20.40 uur op VRT Eén.


2 opmerkingen:

moois van me zei

Ik geraakte vannacht niet goed in mijn bed en ben er ook naar beginnen kijken. Ik vind het heerlijk en ga ze alemaal zien heb ik me voorgenomen.

Jeanne zei

Leuk!!